Ο Τυπος στο… Μουσειο

newseumΤο 2008 εγκαινιάστηκε στην Ουάσιγκτον ένα μουσείο για τον Τύπο, το Newseum! Στόχος του να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό τους μεγάλους θρύλους της έντυπης δημοσιογραφίας, τις αποκαλύψεις και τις έρευνες που άφησαν ιστορία, αλλά παράλληλα να το βοηθήσει να κατανοήσει πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του Τύπου στην λειτουργία της δημοκρατίας. Ωστόσο πολλοί έσπευσαν τότε να πουν πως ήρθε το τέλος των εφημερίδων και πως η παραδοσιακή δημοσιογραφία γίνεται πλέον ένα… μουσειακό είδος!

Έχουν περάσει έξι χρόνια και όλο αυτό το διάστημα πλήθαιναν συνεχώς οι φωνές που κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι δεν φταίνε οι Κασσάνδρες και πως το διαδίκτυο είναι πλέον το μέλλον. “Οι άνθρωποι που διαβάζουν εφημερίδες οδεύουν προς το νεκροταφείο, ενώ οι άνθρωποι που δεν διαβάζουν εφημερίδες βγαίνουν από τα πανεπιστήμια” έχει δηλώσει ο Warren Buffet, ο επονομαζόμενος και βασιλιάς των επενδυτών, ενώ όλοι οι ειδικοί δίνουν, το μέγιστο, ακόμη 20 χρόνια ζωής στο χαρτί. Με γνώμονα αυτές τις προοπτικές το ένα μετά το άλλο τα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα αλλάζουν τον προσανατολισμό τους και επενδύουν στο διαδίκτυο.
Είναι πλέον προφανές ότι η μετάβαση έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια. Πολλοί μάλιστα την έχουν ολοκληρώσει ήδη! Όσοι αρνούνται να αντιμετωπίσουν κατάματα την πραγματικότητα και επιμένουν να βλέπουν τα τρένα να περνούν κινδυνεύουν να μπουν στο… μουσείο! Όπως παλιότερα η τηλεόραση και το ραδιόφωνο αποτέλεσαν απειλή για τον τύπο, τώρα το διαδίκτυο έχει φέρει τα πάνω – κάτω και βάζει σε δοκιμασία όχι μόνο τα παραδοσιακά μέσα αλλά και την ίδια τη δημοσιογραφία. Η ιστορία απέδειξε πως το νέο δεν φέρνει απαραίτητα τον θάνατο, αλλάζει όμως τα δεδομένα. Ο Τύπος στην Ελλάδα έχει καθυστερήσει σημαντικά. Ακόμη και σήμερα που έχει διαφανεί με ξεκάθαρο τρόπο η κατεύθυνση, τα βήματα είναι δειλά. Οι επιχειρήσεις του κλάδου χτυπημένες από την οικονομική κρίση, χωρίς γερά θεμέλια καθότι βρίσκονταν για χρόνια επαναπαυμένες στα χέρια της κρατικής βοήθειας και εμποτισμένες με μια λανθασμένη νοοτροπία που βασιζόταν στη συναλλαγή με την εξουσία και όχι στο διάλογο με το κοινό, αδυνατούν να πραγματοποιήσουν το άλμα που χρειάζεται. Φορτωμένες με τα βάρη του παλιού και του φθαρμένου μοιάζουν καθηλωμένες στην αποβάθρα, την ώρα που η υπερταχεία του διαδικτύου περνά σφυρίζοντας από σταθμό σε σταθμό με ιλιγγιώδη ταχύτητα.
Είναι σαφές πως ζούμε μια επανάσταση στα μέσα, πως το διαδίκτυο έχει ανατρέψει πλήρως τα δεδομένα και πως όλοι, μα όλοι ανεξαιρέτως, μικροί και μεγάλοι θα δοκιμαστούν σκληρά για να περάσουν το κατώφλι της νέας εποχής που έχει ήδη έρθει.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s