Το Facebook θα βοηθάει τους τυφλούς να «βλέπουν» τις φωτογραφίες του

Facebook, φωτογραφίες, τυφλοί, χρήστεςΤο Facebook πρωτοπορεί για άλλη μια φορά και γίνεται πιο φιλικό σε χρήστες με προβλήματα όρασης. Η τεχνολογία οπτικής αναγνώρισης που χρησιμοποιούσε έως τώρα εξελίχθηκε, επιτρέποντάς στους συγκεκριμένους χρήστες να «βλέπουν» τις φωτογραφίες όπως όλοι οι υπόλοιποι.

Ο λόγος γίνεται για το «αυτόματο εναλλακτικό κείμενο» (automatic alternative text), μια τεχνολογία που κάνει δυνατή τη διάκριση, αναγνώριση και περιγραφή στοιχείων που απεικονίζονται μέσα σε φωτογραφίες. Οι θιασώτες της πρωτοπορίας βελτίωσαν ουσιαστικά την διαδικασία ανάγνωσης οθόνης αφού ο χρήστης που την χρησιμοποιεί είναι πλέον σε θέση να ακούει όχι μόνο τα κείμενα που εμφανίζονται στην οθόνη του κινητού του (π.χ. αναρτήσεις) αλλά και μια περιγραφή των φωτογραφιών. Οι εξελίξεις στα πεδία της οπτικής αναγνώρισης αντικειμένων και της τεχνητής νοημοσύνης αποτελούν τις πρώτες ύλες για την παραγωγή του automatic alt text, το οποίο είναι σε θέση να αναγνωρίζει αντικείμενα μέσα σε φωτογραφίες όπως ανθρώπινα χαρακτηριστικά, εξωτερικούς χώρους, την φύση, το νερό, το φαγητό, ακόμα και τα γυαλιά ηλίου που φοράει κάποιος σε μια φωτογραφία που ανεβάζει.

Η νέα εποχή στην χρήση smartphones από ανθρώπους με προβλήματα όρασης είναι γεγονός, αφού η ηχητική μετάδοση περιγραφής φωτογραφιών αναμένεται να αναπτύξει σε μεγαλύτερο βαθμό από τον υφιστάμενο, την αλληλεπίδραση τους με άλλους χρήστες. Ακόμη και σύμφωνα με τους εμπνευστές, το εγχείρημα υποστηρίζει προς το παρόν μόνο την αγγλική γλώσσα. Ωστόσο οι τελευταίοι υπόσχονται την υποστήριξη και άλλων γλωσσών σε βάθος χρόνου.

Με τη φράση «Η αποστολή του Facebook είναι να συνδέει τον κόσμο. Και αυτό ισχύει για όλους» κλείνει το ολιγόλεπτο βίντεο παρουσίασης της νέας τεχνολογίας που όπως προκύπτει από τα παραπάνω εγκαινιάζει μια νέα εποχή στοχεύοντας στην ενίσχυση της αξιοποίησης των δυνατοτήτων του δικτύου από ανθρώπους με προβλήματα όρασης.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s