Κρυπτο…μανία από την WhatsApp

whatsapp, κρυπτογράφηση, συνομιλίες, chat, usersΗ δημοφιλής εταιρία WhatsApp προκαλεί εταιρίες επικοινωνίας και κυβερνήσεις φέρνοντας στο προσκήνιο ένα νέο update για την ομώνυμη εφαρμογή της. Οι αναρίθμητοι χρήστες της ενημερώθηκαν για την εν λόγω εξέλιξη με το εξής μήνυμα: «Τα μηνύματα που στέλνετε σε αυτή την συζήτηση όπως και οι κλήσεις που κάνετε είναι ασφαλείς δια της end to end κρυπτογράφησης».

Η κρυπτογράφηση (encryption) αποτελεί τη διαδικασία μετατροπής του αρχικού κειμένου σε κρυπτογράφημα. Τα προηγούμενα χρόνια η εταιρία αντιμετώπισε πληθώρα παραπόνων από τους χρήστες της σχετικά με τη διασφάλιση του απορρήτου των ενεργειών εντός του περιβάλλοντος της εφαρμογής. Έπειτα από πολλές προσπάθειες και αλλαγές στα συστήματα ασφαλείας κατέληξε στην ενσωμάτωση της «end to end κρυπτογράφησης». Η τελευταία αποτελεί ισχυρή μορφή κρυπτογράφησης, στην οποία οποιαδήποτε ενέργεια εκτελείται μέσω της εφαρμογής (αποστολή μηνυμάτων, βίντεο, φωτογραφιών, κλήσεις κ.α.) κρυπτογραφείται με τέτοιο τρόπο ώστε ούτε η ίδια η εταιρία να μην μπορεί να αποκρυπτογραφήσει. Αυτό συμβαίνει διότι με την συγκεκριμένη μέθοδο το κλειδί αποκρυπτογράφησης των αρχείων θα κατέχουν στις συσκευές τους αποκλειστικά και μόνο ο αποστολέας και ο λήπτης, απολαμβάνοντας απόλυτη εχεμύθεια. Το ύψιστο επίπεδο ασφαλείας που προσφέρει η εταιρία στοχεύει να αποτρέψει υποκλοπές από πιθανούς χάκερς και κυβερνήσεις αλλά όπως προαναφέρθηκε ακόμα και από την ίδια την εταιρεία. Αντίθετα τα μηνύματα που στέλνονται για παράδειγμα μέσω του Gmail ή των συνομιλιών στο Facebook είναι μεν κρυπτογραφημένα αλλά μπορούν να διαβαστούν από τον εκάστοτε πάροχο ή από μια κυβέρνηση, έπειτα από δικαστική εντολή.

Αναμφισβήτητα ο αντίκτυπος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας ήταν τεράστιος, πρώτον διότι την εφαρμογή χρησιμοποιούν πάνω από 600 εκ. χρήστες παγκοσμίως και δεύτερον διότι συνέβη στον απόηχο της διαμάχης μεταξύ FBI και Apple για την προστασία προσωπικών δεδομένων των χρηστών που χρησιμοποιούν smartphones. Τα εγκαίνια της νέας εποχής ασφαλούς επικοινωνίας μέσω του Διαδικτύου έγιναν με επιτυχία. Σε αυτά συμμετείχαν και άλλες εταιρίες κολοσσοί όπως η Apple,  εκπέμποντας το μήνυμα της ενότητας στα θεμελιώδη δικαιώματα του απορρήτου των δεδομένων και της ασφάλειας των επικοινωνιών.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s