Επιχειρήσεις και ΜΜΕ θα κάνουν… chat με το κοινό στο Facebook μέσω του Messenger

facebook messenger chat social media business επιχειρήσεις Ο διευθύνων σύμβουλος της Facebook Inc, Mark Zuckerberg, ανακοίνωσε επισήμως το νέο chatbot API του Messenger ονόματι Messenger Platform, στο ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών της εταιρίας (F8). Με γνώμονα την συνεχή ανάπτυξη των υπηρεσιών της προχώρησε στην εξέλιξη τoυ Messenger στοχεύοντας στην χρήση του από επιχειρήσεις διαφόρων επαγγελματικών κλάδων συμπεριλαμβανομένου και αυτού της παραγωγής ειδήσεων.

Αναλυτικότερα, το άνοιγμα της εταιρίας προς τις επιχειρήσεις υλοποιείται μέσω ενός εξελιγμένου πλαισίου επικοινωνίας που βελτιώνει τις υπηρεσίες αυτόματης εξυπηρέτησης πελατών. Πλέον με την βοήθεια του Messenger Platform, ο χρήστης θα παίρνει τις πληροφορίες που αναζητεί εύκολα και γρήγορα. Πώς θα γίνει αυτό? Μέσω του chatbot API, ενός «έξυπνου» λογισμικού προγραμματισμένο να επικοινωνεί με γραπτό κείμενο ή προφορικό λόγο. Ενδεικτικά ένα Messenger bot μπορεί να στέλνει και να δείχνει links και φωτογραφίες αντίστοιχα, παρέχοντας λεπτομερείς περιγραφές για αντικείμενα, προϊόντα κ.α. Πρόκειται ουσιαστικά για μια μηχανή που είναι ικανή να απαντήσει σε ερωτήσεις, «συζητώντας» με τον πελάτη είτε μόνη της είτε με βοήθεια του ανθρώπινου παράγοντα. Για να γίνει πιο κατανοητό αυτό ο Mark Zuckerberg έφερε ως παράδειγμα το λογισμικό που χρησιμοποιεί ο ειδησεογραφικός οργανισμός CNN, όπου ο χρήστης αφού πληκτρολογήσει στο σχετικό πλαίσιο λέξεις όπως «Διάβασε μου μια ιστορία» ή «Τι συμβαίνει στον κόσμο σήμερα;» ή  «Ρώτα το CNN» μπορεί να επιλέξει με ποια είδηση θα αλληλεπιδράσει.

Άξιο αναφοράς είναι ότι η τεχνολογία πίσω από τα chatbot δεν εφευρέθηκε από τους ιθύνοντες της Facebook Inc. αλλά προϋπήρχε. Εταιρίες κολοσσοί όπως η Microsoft και η Google έχουν λανσάρει στο εμπόριο παρόμοια εργαλεία messenger τα οποία μπορεί να προσαρμόσει κάθε εταιρεία στις ανάγκες της. Έτσι έγινε και σε αυτή την περίπτωση καθώς αρκετοί εκδότες, συμπεριλαμβανομένων των Business Insider και The Wall Street Journal έσπευσαν να λανσάρουν τα δικά τους bots λίγο μετά την ανακοίνωσή της νέας πλατφόρμας επικοινωνίας.

Τέλος, στο συνέδριο ανακοινώθηκαν και άλλες πρωτοβουλίες στις οποίες θα προχωρήσει το Facebook σε βάθος χρόνου όπως :

·      η βελτίωση της διαδικασίας εισαγωγής σελιδοδεικτών (bookmarking)

·      η δημιουργία νέων εργαλείων διαμοιρασμού κειμένων (sharing tool for texts)

·      η ανάπτυξη του Facebook live (Streaming video)

·      η εισαγωγή τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence)

·      και η δυνατότητα ανεβάσματος στιγμιαίων άρθρων (Instant Articles)

Άρθρο του Κοσμά Παναγιωτίδη – υπ. Διδάκτορα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Α.Π.Θ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s